aarhus

3,4 millioner kroner til grøn turisme-genstart i Aarhus

VisitAarhus er på vej med et nyt stort bæredygtighedsprojekt ”Grøn genstart”, der skal give turismevirksomhederne i Aarhusregionen en saltvandsindsprøjtning efter COVID-19 og hjælpe med at give området en ny, grøn identitet.

En økonomisk håndsrækning fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse på 3,4 millioner kroner gør projektet muligt. 

Danske og udenlandske gæster efterspørger bæredygtig turisme, og turismevirksomhederne i Aarhus, Skanderborg, Silkeborg, Viborg, Favrskov, Randers samt Norddjurs og Syddjurs kommuner søger viden og sparring på området. VisitAarhus er derfor gået sammen med VisitDenmark, Erhvervshus Midtjylland og Aarhus Universitet om at skabe en bæredygtig genstart til gavn for alle turismepartnere i Aarhusregionen. Med en økonomisk håndsrækning på 3,4 millioner fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse er alle sejl sat til for, at Aarhusregionen kan komme stærkt ud af covid-19 og med en ny, grøn identitet. 

”Vi står i en krisesituation, som har lært os, at kun sammen kan vi løfte os som én samlet destination og kun via fælles definerede indsatser, når vi i mål. Vi skal have de internationale turister tilbage, og det kan vi få ved at stå sammen om en styrket og bæredygtig Aarhusregion og sætte øget fokus på, at vi er en grøn destination,” siger Pia Lange Christensen, direktør i VisitAarhus.

VisitAarhus har siden begyndelsen af covid-19 pandemien løbende holdt sig orienteret om turismevirksomhedernes aktuelle udfordringer og behov. Blandt de største udfordringer er viden om, hvordan gæsternes adfærd vil være i fremtiden. 

Turismevirksomhederne efterspørger blandt andet data og forudsigelser, der kan understøtte deres planlægning, hjælp til at udnytte de digitale muligheder og hjælp til produktudvikling og innovation, og her er bæredygtighed et højt prioriteret udviklingsområde hos mange.

”Det glæder mig meget, at Grøn Genstart-projektet nu bliver en realitet. Hvis branchen står sammen og med VisitAarhus i spidsen, så står vi godt rustet til at skabe en bæredygtig genstart af Aarhusregionen, så den samlede destination kommer både stærkere og grønnere ud på den anden side. I Scandic er vores mål, at gæsterne skal sove mere bæredygtigt hos os end hjemme i eget hus. Vi er ikke i mål endnu, men vi kan komme et rigtig langt stykke, hvis vi udvikler sammen med andre,” siger Nina Carlslund, direktør Scandic Aarhus City.  

På tegnebrættet i projekt ”Grøn Genstart” er blandt andet:

  • Etablering af et bæredygtighedsnetværk blandt turismevirksomheder og samarbejdspartnere med fokus på videndeling, indsamling af ’grønne data’ og fastlæggelse af fælles bæredygtige mål. 
  • Kortlægning af Aarhusregionens bæredygtige produktportefølje og udvikling af nye onlineuniverser målrettet både gæster og virksomheder.
  • Udvikling af en fælles visuel identitet, der gør det muligt at formidle de gode, bæredygtige budskaber og fortællinger hos turismevirksomhederne på tværs af hele destinationen. 

Projekt ”Grøn Genstart” løber over de næste to år, og Pia Lange Christensen har store forventninger til det kommende samarbejde om en styrket miljøvenlig genstart af turismen.

”Vi kommer nu til at kunne hjælpe turismevirksomhederne på tværs af hele Aarhusregionen med at arbejde mere målrettet med bæredygtighed. Det gør vi blandt andet ved at bringe både regional, national og international data, viden og erfaring om bæredygtighed i spil sammen med Aarhusregionens turismevirksomheder, Erhvervshus Midtjylland, Aarhus Universitet og VisitDenmark. Sammen står vi stærkt i arbejdet mod én fælles grøn retning,” siger Pia Lange Christensen, direktør i VisitAarhus.

Om Grøn Genstart

Bag projektet står VisitAarhus i samarbejde med VisitDenmark, Erhvervshus Midtjylland og Aarhus Universitet. De forventede output i projektperioden er etablering af et nyt viden- og datagrundlag, en styrket adgang til det internationale marked, flere konkurrencedygtige virksomheder samt en styrket strategisk retning og konsolidering.


Projektet løber frem til juli 2022, og der er afsat et budget på i alt 6,95 millioner til projektets initiativer. Grøn Genstart har modtaget tilskud fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse på 3,475 millioner kroner.