east-jutland-aarhus-infinity-bridge-four-people-walking-medium

Bæredygtig genstart af dansk turisme

Dansk turisme skal igennem og genrejses efter COVID-19. HORESTA har i et idekatalog foreslag til hvordan det kan ske på en bæredygtig måde.

Der er behov for en indsats for at genstarte dansk turisme, når den åbner igen. Der skal både sikre, at virksomheder ikke lukker inden effekten af vaccinationerne slår igennem, og at erhvervet bagefter kan genrejse sig gennem målrettet stimuli og styrket konkurrenceevne.

Danmark har i forvejen et højt pris- og omkostningsniveau, og nabolandene har i den senere tid målrettet nedsat momsen på særlig overnatning og bespisning for at hjælpe et hårdt presset erhverv. Dermed er det danske bæredygtige turistprodukt blevet endnu dyrere end i vores nabolande.

  1. Hjælpepakker skal forbedres, så et trængt erhverv ikke skal være gældsat i mange år frem uden mulighed for at investere i en grøn udvikling. Hjælpen skal forbedres og forlænges.
  2. Nedsat moms for turisme- og oplevelseserhvervet, så danske turister ikke tager til vores nabolande eller flyver langt væk og holder turister fra vores nærmarkeder væk pga. et højt prisniveau, som er blevet relativt højere, når nabolande har sat deres moms ned.

  3. Omstilling med grønt fokus Der er allerede målrettet midler til omstilling gennem puljer fra Energistyrelsen og Erhvervsfremmebestyrelsen, hvor der også er fokus på den grønne omstilling. Støtte til grøn omstilling, omkostningsminimering og investering bør fortsat prioriteres.

Se alle HORESTAs 11 forslag til udarbejdelsen af den nye nationale strategi for bæredygtig vækst i turismen.