klimafolkemoede2021-foto-jonas-legarth

Blåstempling af bæredygtighedsarbejde booster erhvervsturismen

Med flotte placeringer på det såkaldte GDS-indeks, en EU-pris til Middelfart og en dugfrisk certificering af Destination Fyn som Green Tourism Organization er vinduet nu smækket godt og grundigt op bl.a. for tiltrækning af flere internationale konferencer og kongresser til det fynske.

Det betaler sig at arbejde med bæredygtighed som destination. I hvert fald hvis man vil tiltrække store internationale kongresser og konferencer. Sådan vurderer Kirsten Rudbeck, erhvervsturismechef hos Destination Fyn, der netop er hjemvendt fra den internationale ICCA-konference, hvor hele verdens mødeindustri stikker hovederne sammen, og hvor Global Destination Sustainability-indekset for 2021 blev afsløret - med hele fire fynske byer på listen. Derfor er det også både godt og vigtigt for Fyn, at arbejdet med guides til erhvervet og en fælles fynsk vision for bæredygtighed i turismen såvel som strategiarbejdet ude lokalt, nu kaster international opmærksomhed af sig.

- Der er et stort og stigende fokus på bæredygtighed i møde- og konferencebranchen lige nu og rigtig mange af de største virksomheder, foreninger og koncerner lader dig slet ikke komme i betragtning, hvis du ikke har markeret dig tydeligt som bæredygtig destination, forklarer hun.

- Og selvom Fyn kun lige er begyndt og selvfølgelig ikke er decideret frontløber internationalt, så har vi i den seneste uge taget nogle syvmileskridt frem mod anerkendelsen som bæredygtig destination.  

At hele fire fynske byer nu er placeret pænt på GDS-indekset, der er genstand for stor interesse i møde- og konferencebranchen, åbner muligheder i forhold til tiltrækning, og indeksets direktør Guy Bigwood kalder det et imponerende ryk, Fyn har taget i år:

- It is really impressive that Middelfart went directly into Top 20, while both Odense, Svendborg og Nyborg are amongst the top 5 most improved destinations. The cooperation you have among the cities across Fyn is strong and a great help in pushing the cities towards a more strategic approach to sustainability, lyder det fra Guy Bigwood.

Netop samarbejdet og inspirationen på tværs af Fyn samt de fællesfynske initiativer er noget af det, der har skubbet bag på optagelsen af Middelfart, Odense, Svendborg og Nyborg i det fine selskab blandt 73 andre byer i verden med fokus på bæredygtighed.

Et samarbejde, som sammen med en målrettet og ihærdig indsats omkring Destination Fyns fysiske rammer og procedurer under taget hos Erhvervshus Fyn, også netop har resulteret i, at det fynske destinationsselskab er lykkedes med at blive certificeret som grøn turismeorganisation.

- Vi er stolte og glade for, at juryen i Green Tourism Organisation netop nu har valgt at give os det her stempel. I kølvandet på Middelfarts ret unikke indsats i år, der velfortjent har indbragt dem EU’s EDEN-pris, og alle de fire mødebyers flotte GDS-indeksering, binder det en fin sløjfe om det arbejde, der er blevet gjort på området den senere tid, og så sætter det en tyk streg under, at Fyn er godt på vej, når det handler om bæredygtighed inden for turismen, siger direktør i Destination Fyn Rasmus Hessum. 

Destination Fyn barslede i september med den fælles fynske vision for bæredygtighed i turismen, der har opbakning fra erhvervet såvel som samtlige 10 fynske kommuner. Og med de nye anerkendelser, er der både nationalt og internationalt skabt indtryk, der efterlader positive aftryk lokalt.

Faktaboks:

  • De fire fynske byers placering på Green Destination Sustainability (GDS)-indekset: Middelfart ligger nr. 20, Nyborg og Svendborg deler 23. pladsen og Odense er nr. 34. Se hele indekset her
  • Green Tourism Organisation er Horesta og Friluftsrådets certificering af turismeorganisationer, der er pendant til Green Key, som er de to organisationers miljømærkning til enkeltvirksomheder.
  • Den fælles fynske vision for bæredygtighed i turismen: ”Indtryk med positivt aftryk” blev lanceret i september i år.