Mettefrederikssen

Statsminister i nytårstale: Danmark er igen det grønne foregangsland

I statsminister Mette Frederiksens nytårstale var der bl.a. fokus på klima og det grønne. Hun fremhævede Danmark som grønt foregangsland og varslede CO2-afgifter og grøn indenrigsflyvning.

Statsministen sendte i sin nytårstale et par budskaber til turistbranchen.

Udover at ville løse manglen på arbejdskraft, som er akut for branchen, talte statsministeren om, at Danmark skal gå foran på den grønne dagsorden, om CO2-afgifter og en ambitiøs plan for grøn og CO2-neutral indenrigsflyvning inden 2030.

Mette Frederiksen indledte emnet med at:  

Danmark er igen det grønne foregangsland, vi ønsker at være. Det skal give os mod til endnu mere.

Og lidt efter blev hun mere konkret i forhold til indførelse af en CO2-afgift:

I år vil vi træffe beslutning om en ny og ambitiøs afgift på CO2. Den skal sikre, at de virksomheder, der belaster klimaet, selv betaler for deres udledning. Mange er allerede i gang med at omstille sig. For andre vil det tage længere tid. Men udgangspunktet er enkelt: Det danske princip om, at de bredeste skuldre skal bære mest, skal også gælde i den grønne omstilling: Hvis du udleder CO2, så skal du betale. Det er det mest rimelige.

Statsministeren ønsker også at være ambitiøs i forhold til indenrigsflyvning, som skal være mere grøn.

Vi skal gøre det grønt at flyve. Derfor vil regeringen sætte et ambitiøst mål: Senest i 2025 skal danskerne have mulighed for at flyve grønt på en indenrigsrute. Og senest i 2030 skal vi kunne flyve helt grønt, når vi flyver indenrigs i Danmark.

Frederiksen minder om at det bliver svært, men at det også kan blive et gennembrud for Danmark:

Bliver det svært? Ja. Kan det lade sig gøre? Ja, det tror jeg. Vi er allerede på vej. Dygtige forskere og virksomheder arbejder på løsningerne. Lykkes vi med det, så vil det være et grønt gennembrud, ikke bare for Danmark, men for hele verden.

Læs også: Nyt klimakompas hjælper turistvirksomheder med CO2-beregninger