Undersøgelsedknt Dec2022

Bæredygtighed gør en forskel viser undersøgelse fra Dansk Kyst- og Naturturisme

Bæredygtighed kan gøre en positiv forskel, når campingpladser og feriehusudlejere skal tiltrække gæster – men kun hvis det gøres rigtigt!

Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Kyst- og Naturturisme, hvor 31 testfamilier har afprøvet en række bæredygtige tiltag og løsninger under et ophold i et feriehus eller på en campingplads. Hovedresultaterne er samlet i en ny rapport, der også kommer med en række anbefalinger til, hvordan overnatningsstederne kan tilpasse sig gæsternes stigende forventninger til bæredygtighed under ferien.

”Der er ingen tvivl om, at bæredygtighed rykker lige nu. Det er i den grad noget, som gæsterne har fået på radaren, og undersøgelsen bekræfter, at det for overnatningsstederne kan betale sig at arbejde med bæredygtighed - for det er det, gæsterne vil have. Hvis ikke i dag, så i morgen,” fortæller Henriette Mølgaard Hansen, senioranalytiker ved Dansk Kyst- og Naturturisme og fortsætter:

”Bæredygtighed kan altså gøre en forskel, men det kræver, at man gør det rigtigt, og det kræver, at man får fortalt gæsten om de bæredygtige tiltag. Det er vigtigt, for gæsterne forventer, at der arbejdes med bæredygtighed i en eller anden grad, og derfor håber vi, at den nye rapport kan være en inspiration i arbejdet mod mere bæredygtige feriehuse og campingpladser.”

Undersøgelsen viser også, at mange gæster har stor interesse for emnet og selv forsøger at leve mere bæredygtigt i hverdagen. De opfatter det derfor direkte negativt, hvis de ikke fortsat kan udleve de bæredygtige principper under ferien, som de er vant til hjemmefra, som for eksempel hvis de ikke kan affaldssortere, eller hvis feriehuset ikke er udstyret med LED-pærer. Den slags betragtes nemlig som tiltag, der som minimum forventes at være på plads på overnatningsstedet.

Grønne teknologier kan drive udviklingen

Det kræver en god forklaring, hvis man vil have gæsten til at gøre noget, der umiddelbart virker mere besværligt, som for eksempel at skulle downloade en app for at styre varmen i huset, frem for bare at dreje på termostaten. Men lykkes man med at forklare, hvorfor man skal gøre det, og hvad udbyttet er, så viser undersøgelserne, at gæsterne gerne vil nudges i en mere grøn retning.

Tag gæsten med på den bæredygtige rejse

En del af undersøgelsen har også omhandlet selve kommunikationen af de bæredygtige tiltag, og her viser resultaterne, at gæsterne generelt har stor forståelse for, at bæredygtighed for mange overnatningssteder er et pågående arbejde, hvor nogle er nået langt på rejsen, mens andre lige er begyndt.

Analysen er en del af Dansk Kyst- og Naturturismes projekt ’Bæredygtig Kapacitet’, og sigtet er, at viden fra projektet skal sætte retning for feriehusenes og campingpladsernes videre grønne omstilling.

Læs hele undersøgelsen her...